Depremden Önce
Yapısal Tehlikeleri Giderin:
Binanızın yapısal elemanlarının depreme karşı sağlamlığından emin olun. Binanızın temeli, kolonları, kirişleri, çatısı ve taşıyıcı duvarları yapısal elemanlarını oluşturur. Bunun için yapı denetleme şirketleri, inşaat mühendisleri odasından ya da mühendislik fakülteleri ve enstitülerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca binanızın inşa edildiğinden farklı bir amaç için kullanılmasına izin vermeyin.
Küçük Adımlarla Başlayın:
Başucunuzda, kapalı bir torba içerisinde el feneri, kapalı sağlam bir terlik veya ayakkabı, iş eldiveni bulundurun. Evinizde kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bir levye bulundurun. Küçük Yangınlara karşı mutlaka yangın tüpü edinin.
Yapısal Olmayan Tehlikelere Karşı Önlem Alın:
Binanızın temeli, kolonları, kirişleri, çatısı ve taşıyıcı duvarları dışında kalan her şey yapısal olmayan tehlikeleri oluşturur. Evinizde ve işyerinizde bulunan eşyaların tümü yapısal olmayan elemanlardır. Yüksek ve devrilme riski bulunan eşyalarımızı uygun şekilde sabitleyiniz. Yüksekliği eninin 2 katından fazla olan eşyalar devrilme riski taşımaktadır. Ayrıca duvar saati, tablolar, cam avize gibi duvara asılı eşyalar halkalı vida ile duvara tutturulmalı.
Uzak Bağlantı Kişisi Belirleyin:
İkamet ettiğiniz il ve başkent dışında ikamet eden, ailenizin tümü ile bağlantı kurabilecek güvenilir birini uzak bağlantı kişisi olarak belirleyin. Bu kişiyi de haberdar ederek, afet anında bütün aileye SMS ile bu kişiye bilgi aktarmasını sağlayın. Mümkünse sizin için önem arz eden tapu, kimlik, diploma… vb evraklarımızın birer fotokopilerini bu kişiye teslim edin.
Acil Durum Çantası (Deprem Çantası) Hazırlayın:
İçerisinde 2 gün boyunca dışarda geçirebileceğiniz kadar malzeme koyabileceğiniz bir çanta hazırlayın. Deprem çantası ya da acil durum çantası hakkında da detaylı bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz.
Aile Afete Hazırlık Toplantısı:
Aile içerisinde toplantı yaparak afet yapılacakları konuşun, hazırlıklarınızı gözden geçirin ve sık sık tatbikat yapın. Afet durumunda ailenizin bir araya gelebileceği bir toplanma bölgesi belirleyerek bunu evdeki herkese öğretin. Çocuklarınızın öğretmenlerinin gözetimi haricinde okulu terk etmemesi konusunda tembihleyin. Evdeki tesisatların (elektrik, su, doğalgaz…vb) nasıl kapatılacağını öğrenin.
Deprem Tehlike Anı:
Ev ya da iş yerinizi dolaşarak yapılacakların bir listesini hazırlayın. Yaptığınız işlemin yanına tik işareti koyarak yapıldığı tarihi karşısına yazın. Böylece deprem hazırlığı konusunda ne kadar yol aldığınızı, eksik yönlerinizi daha kolay tespit edebilirsiniz.
Eğitim Alın:
Gerek ilk müdahale kapasitesini artırmak gerek davranış tarzlarını geliştirmek için, Afet Bilinci, İlkyardım. vb eğitimlere katılın.
Deprem Esnasında
Deprem Sonrasında
Yapmayın:
Yapılacaklar: